Waar wil je het liefst bevallen? Die keuze is, als alles medisch in orde is, aan jou en je partner. Wat ons betreft, kun je die keuze uitstellen tot aan de bevalling. Het belangrijkste is dat jullie ontspannen en op jullie gemak zijn. Dit bevordert het natuurlijke verloop van de bevalling.
Bij een thuisbevalling bepaal je zelf de sfeer in huis. De verloskundige, meestal geassisteerd door de kraamverzorgster, begeleid je tijdens de bevalling. Daarna neemt de kraamverzorgster de zorg voor jou en je baby op zich. Mochten er tijdens de bevalling toch problemen ontstaan, dan verplaatsen we ons naar het ziekenhuis.
Bij een poliklinische of ziekenhuisbevalling ‘huur’ je als het ware een verloskamer in het ziekenhuis. Ziekenhuizen en geboortecentra hanteren verschillende tarieven voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie. Je verloskundige begeleidt daar jouw bevalling samen met een kraamverzorgende of verpleegkundige. Doen zich tijdens de bevalling problemen voor of wens je pijnstilling, dan neemt de klinisch verloskundige of gynaecoloog de begeleiding over. Poliklinisch bevallen kan in het Franciscus Gasthuis te Rotterdam, het Lange Land Ziekenhuis te Zoetermeer en in het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft.
Credits foto: Reinier de Graaf Gasthuis Delft
Warm water kan tijdens je bevalling een welkome pijnverlichting bieden, net als tijdens je menstruatie. Hierdoor ontspan je meer en dit kan ervoor zorgen dat de bevalling bespoedigd wordt. Wel moet je hier op tijd over nadenken, aangezien je bij een thuisbevalling een bevalbad en lange handschoenen moet bestellen. In de ziekenhuizen waar wij komen is het veelal ook mogelijk om in bad te bevallen. Vraag ons naar de mogelijkheden!
Lees hier meer over bevallen in bad
Bij een keizersnede wordt de baby met een operatie via de buikwand geboren. De keizersnede wordt ook wel sectio genoemd.
Geplande keizersnede
Er kan tijdens de zwangerschap een reden zijn om je te verwijzen naar de verloskundige zorgverleners in het ziekenhuis. Er zijn verschillende medische redenen voor een keizersnede. Het kan zijn dat de gynaecoloog of arts op een bepaald moment, in overleg met jou, besluit dat een bevalling per keizersnede veiliger is voor jou of je baby, dan een vaginale bevalling. Dan wordt een keizersnede gepland.
Ongeplande keizersnede
Soms blijkt tijdens de bevalling dat een natuurlijke bevalling niet (verder) mogelijk is. Bijvoorbeeld wanneer de baby in nood lijkt of als een vaginale bevalling niet lijkt te lukken. Dan wordt overgegaan tot een keizersnede. Soms is er genoeg tijd om alles rustig te vertellen en je voor te bereiden op de operatie. Als er geen haast is plant de gynaecoloog samen met jou en het operatieteam wanneer de keizersnede gaat gebeuren. In een spoedsituatie kan het ook ineens heel snel gaan.
Indien zich tijdens de zwangerschap of bevalling medische problemen voordoen, word je doorgestuurd naar de gynaecoloog. Je zult dan in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog of klinisch verloskundige. Als de bevalling goed verloopt, mag je meestal snel naar huis. Licht bij thuiskomst altijd de kraamzorg en ons, de verloskundigen, in. Hiervoor mag je elke dag ons spoednummer bellen.