Kraamtijd: genieten van de eerste dagen

Na je bevalling begint de kraamtijd. Een periode van minimaal acht dagen waarin jij en je baby alle zorg krijgen die jullie nodig hebben. De kraamverzorgster speelt hierin een belangrijke rol. Zij zorgt voor jou en de baby, geeft uitleg over de verzorging en houdt in de gaten of alles goed verloopt. Zij zorgt er ook voor dat wij tijdens de kraamvisites een goed beeld krijgen van hoe het gaat met jou en je kleintje. De verloskundige blijft verantwoordelijk voor een goed verloop van de kraamtijd van moeder en kind. Download hier de folder.

Controles moeder

Tijdens de kraamtijd komen wij de eerste week langs om jou te controleren en je herstel in de gaten te houden. Ook kun je bij ons terecht met vragen over borstvoeding, flesvoeding, anticonceptie, etc. Onze zorg voor de kraamvrouw eindigt officieel zes weken na de bevalling. Een nacontrole is medisch gezien niet altijd noodzakelijk, maar geeft je wel de mogelijkheid om deze bijzondere tijd af te kunnen sluiten. Bel ons drie weken na je bevalling op om een afspraak te maken. Ook kan het verstandig zijn om een bekkenbodem check of een post partum consult te doen.

Controles baby

Tijdens onze bezoeken kijken we ook of je kindje goed groeit en zich goed ontwikkelt. In de kraamweek komt een wijkverpleegkundige van het screeningsteam vanuit het CJG om de hielprik en de gehoortest bij je baby af te nemen. De achtste dag is normaal gesproken de laatste dag dat wij je bezoeken. Daarna neemt het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) de zorg voor je baby over.

Wat moet ik na de bevalling regelen?

  • Geef je kindje binnen drie dagen na de geboorte aan bij de gemeente waar hij of zij geboren is. Meestal doet de partner dit, maar in principe mag iedereen dit doen die bij de bevalling aanwezig was. Tegenwoordig kan dit vaak digitaal.
  • Wil je borstvoeding geven en is het je eerste kindje? Dan vinden wij het fijn als je een digitale weegschaal bij de thuiszorgwinkel huurt.
  • Meld je kindje aan bij de ziektekostenverzekering.
  • Ben je onder onze leiding bevallen, dan zijn wij verplicht om de huisarts in kennis te stellen van de geboorte. Je kunt dit ook nog zelf doen door een geboortekaartje te sturen.
  • Ook zullen wij na je bevalling een overdracht naar het CJG verzorgen. Dit gebeurt tevens via de aangifte bij de gemeente.