Zwanger?
Wij begeleiden je persoonlijk en professioneel

In je je zwangerschap kom je ongeveer dertien keer bij ons op controle. De eerste echo zal rond de 7 weken plaatsvinden en vanuit daar volgen het intakegesprek en de vervolgcontroles. Tijdens deze vervolgcontroles houden we jouw gezondheid en de groei van je baby in de gaten. Zie ook het 9 maanden plan!

Echo

Echo

Je kindje zien is een heel speciaal moment. Rond 7 weken plannen we je eerste echo, een bijzonder moment om voor het eerst een hartje te zien kloppen. Later in de zwangerschap zal er meer echo-onderzoek aangeboden worden. 

Controles

Controles

In je zwangerschap vinden er verschillende controles plaats. Bijvoorbeeld het meten van je bloedruk, je gewicht en het voelen aan je buik. Maar ook bloedonderzoek valt hieronder.

Prenatale screening

Prenatale screening

De meeste kinderen worden gezond geboren. Toch bestaat er een kleine kans op een afwijking. Onder prenatale screening vallen verschillende testen zoals de NIPT, de 13 weken echo (ETSEO) en de 20 weken echo (TTSEO)

Prenatale diagnostiek

Prenatale diagnostiek

Onder prenatale diagnostiek verstaan we een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie.

Tips en Adviezen

Tips en Adviezen

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Daar kunnen ongemakken uit voortvloeien. Denk hierbij aan misselijkheid, bandenpijn en opgezette voeten. Heb je vragen over deze zwangerschapskwaaltjes? Of wil je meer weten over gezond zwanger zijn? Bespreek het gerust!

Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoestvaccinatie

De Kinkhoestvaccinatie kun je elke 2 weken halen bij het CJG op de locatie Noorderparklaan 2 in Bergschenhoek. Klik hier voor meer informatie en de openingstijden per locatie 

Icon voor Kinderwens
Kinderwens

Wil je graag zwanger worden en wil je graag advies? Start alvast met foliumzuur en kom gerust langs op ons kinderwens spreekuur.

Icon voor Een positieve test en dan
Een positieve test en dan

Een spannende gebeurtenis! Wat moet je allemaal regelen? Waar begin je mee? Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je bij ons aanmelden. (via het aanmeldformulier of telefonisch) Klik hier voor meer informatie.

Icon voor Je eerste echo
Je eerste echo

Rond 7 weken kom je voor de eerste echo. Hierbij kijken we of de innesteling goed is gegaan. Een heel bijzonder moment om het hartje van je kindje te zien kloppen!

Icon voor Het intakegesprek
Het intakegesprek

In dit gesprek maak je kennis met een van de verloskundigen. Zij stelt je vragen over je gezondheid om samen een begeleidingsplan op te stellen. Ook bespreken we mogelijk vervolgonderzoek.

Icon voor De termijnecho
De termijnecho

De termijnecho vindt tussen 9 en 11 weken plaats. De uitgerekende datum wordt bepaald, deze komt overeen met 40 weken zwangerschap. Dat is handig voor je werkgever en verlofaanvraag. Baby’s worden meestal geboren tussen week 37 en 42.

Icon voor De 13 weken echo of ETSEO
De 13 weken echo of ETSEO

Je kunt rond de 13e week een 13-wekenecho (ETSEO) laten maken. Met deze echo wordt geprobeerd om vroeg in de zwangerschap lichamelijke afwijkingen op te sporen.

Icon voor De 20 weken echo
De 20 weken echo

Rond de 20e week van je zwangerschap kun je een 20-weken echo (TTSEO) laten maken, waarbij we de ontwikkeling van de baby controleren en veel aangeboren, structurele afwijkingen kunnen opsporen.

Icon voor De 30 weken controle
De 30 weken controle

We controleren het ijzergehalte in je bloed en maken een echo om de groei van je kindje te vervolgen. Ook staat het intakegesprek met de kraamzorg op de planning en kun je een kraampakket aanschaffen.

Icon voor 33 weken controle
33 weken controle

Je mag aan de slag met je geboortewensen of geboorteplan. Deze zullen we samen doornemen. Denk aan waar je wilt bevallen, wie erbij mag zijn en met welke eventuele pijnstilling.

Icon voor 36-37 weken
36-37 weken

Een mijlpaal! Je mag nu echt proberen rust te nemen om je voor te bereiden voor de geboorte. Probeer veel te slapen en houd rekening met voorweeën. Je kindje is af en mag geboren worden.

Icon voor Bevalling
Bevalling

Dag en nacht staat één van onze verloskundigen voor je klaar om je te begeleiden bij je bevalling. We hebben met je afgesproken wanneer je ons kunt bellen, en op de plek van jouw keuze helpen we bij de geboorte van jullie kindje.

Icon voor Start van de kraamweek
Start van de kraamweek

Je kindje is er, de bevalling is achter de rug! De kraamtijd begint. De kraamverzorgster is bij je thuis voor dagelijkse ondersteuning, de verloskundige komt langs om je herstel te controleren en een CJG verpleegkundige doet de gehoortest en de hielprik.

Icon voor Nacontrole
Nacontrole

Ongeveer 6 weken na je bevalling is er mogelijkheid voor nacontrole. We bespreken hoe je de bevalling hebt ervaren, hoe je herstelt en hoe je het moederschap ervaart.

Afspraken

De eerste echo zal rond de 7 weken plaatsvinden en vanuit daar volgen het intakegesprek en de vervolgcontroles. Tijdens deze vervolgcontroles houden we jouw gezondheid en de groei van je baby in de gaten.

Echo’s

Je kindje zien is een heel speciaal moment. Rond 7 weken plannen we je eerste echo, een bijzonder moment om voor het eerst een hartje te zien kloppen.

Controles

In je zwangerschap vinden er verschillende controles plaats. Bijvoorbeeld het meten van je bloedruk, je gewicht en het voelen aan je buik. Maar ook bloedonderzoek valt hieronder.

Miskraam

Niet elke zwangerschap gaat goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat, kan de zwangerschap in een miskraam eindigen. Meestal merk je het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms merk je niets en wordt pas tijdens de echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is. Een miskraam komt met 1 op de 10 zwangerschappen relatief vaak voor.

Lees hier meer over een miskraam